Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ty podjęłaś decyzje, że w tym roku chcesz zrzucić kilka kilogramów? A może po prostu chcesz się odżywiać zdrowo i nie zapychać żołądka pustymi kaloriami? Bez obaw! Poznaj ten przepis na fit pączki, po którym nie będziesz miała wyrzutów sumienia!
Przepis, dzięki wykorzystaniu erytrytolu nie będzie zawierał w sobie cukru. Co więcej, ten słodzik ma zerową wartość energetyczną ponieważ nie jest metabolizowany przez organizm. Natomiast dzięki użyciu piekarnika zamiast tradycyjnej metody, czyli kąpieli tłuszczowej, pączki będą miały o 60-70% mniej kalorii! Dzięki czemu nie musisz obawiać o zaprzepaszczenie swojej ciężkiej pracy nad sylwetką.
Przygotuj zaczyn: do miski wrzuć drożdże, zalej ¼ mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę erytrytolu. Połącz składniki i odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia (około 15-30 min).
W rondelku podgrzej mleko, dodaj masło, a następnie do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól i żółtka. Następnie dodaj ciepłe mleko z masłem i odczyn. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, aż uzyskasz zwartą i jednolitą masę. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie posyp stolnicę oraz ręce mąką, wyłóż delikatnie ciasto z miski, a następnie podziel na małe kulki.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i układaj kulki w małych odległościach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni na program góra-dół, a następnie włóż ciasto. Piecz około 10 min.
Po delikatnym przestudzeniu przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij pączki ulubionym dżemem lub posyp je cukrem pudrem. Gotowe!
Wyświetl ten post na Instagramie.