Minimalizm w kuchni. 5 szybkich, zdrowych i smacznych przepisów na letni obiad

Minimalizm w kuchni. 5 szybkich, zdrowych i smacznych przepisów na letni obiad
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wystarczy kilka podstawowych produktów, by stworzyć szybki, prosty i smaczny obiad. Sprawdzamy najlepsze letnie propozycje!

Mało kto może pozwolić sobie na wielogodzinne stanie w kuchni i pichcenie ulubionych dań. Nie ma więc co się dziwić, że coraz większą popularnością cieszą się przepisy na szybkie, proste i minimalistyczne potrawy. Podajemy najlepsze z nich!

1. Kopytka z batatów

Kopytka z batatów są doskonałą propozycją na zdrowy, smaczny obiad. Danie to składa się z zaledwie 4 składników:

  • 2 batatów;
  • 1/2 szkl. parmezanu;
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej;
  • kilku łyżek mąki pszennej.

Umyte i pokrojone bataty pieczemy około pół godziny, aż będą miękkie. Następnie studzimy je, obieramy ze skórki i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz parmezan i zagniatamy. Toczymy cienki wałek i wycinamy kopytka o długości około 1,5–2 cm.

W tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej kopytka. Ważne jest, by ciągle mieszać, bowiem mogą one przywierać do dna. Po kilku minutach – wyciągamy. Przed podaniem kopytka można posypać parmezanem. Gotowe!

2. Makaron ze szpinakiem

Kolejne zdrowe i pożywne danie w sam raz na lato to makaron ze szpinakiem. Idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na długie gotowanie. Potrzebne będą:

  • opakowanie wybranego makaronu (może być pełnoziarnisty – będzie zdrowiej);
  • cebula;
  • pół łyżki masła;
  • 200 g mrożonego szpinaku;
  • 200 g śmietany 18%;
  • sól i pieprz.

Makaron gotujemy. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodając masło. Dodajemy do tego szpinak i wlewamy na patelnię odrobinę wody. Całość podgrzewamy pod przykryciem, następnie odcedzamy nadmiar wody. Wlewamy śmietanę, doprawiamy i zagotowujemy. Sosem polewamy makaron, całość możemy posypać żółtym serem. Smacznego!

3. Zupa z tagliatelle cukiniowym

Cukinia to jedno z ulubionych warzyw letnich. Jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna. Świetnym pomysłem na obiad jest zupa z cukiniowym tagliatelle, którą robi się w zaledwie kilka minut. Potrzebne będą:

  • 1,5 kg świeżej cukinii;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • pół pęczka pietruszki;
  • 100 ml śmietany;
  • łyżka masła;
  • łyżka oliwy;
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Cebulę kroimy w kostkę średniej wielkości i szklimy na maśle lub oliwie. Następnie cukinię kroimy w grubą kostkę (zostawiamy podłużną połówkę na makaron), a obrane ziemniaki w drobną. Cukinię odkładamy na bok, ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy do nich cebulę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i gotujemy około 15 min.

Następnie dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze około 10–15 min, aż zrobi się miękka. Po tym czasie zabielamy zupę śmietaną i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Obieraczką do warzyw wycinamy cienkie, długie plastry z nie pokrojonej cukinii, które wkładamy do gorącej zupy na kilka minut przed podaniem (chodzi o to, by były miękkie). Smacznego!

4. Pieczone podudzia z brokułami

Letni obiad to moc świeżych warzyw, które w tym okresie są szczególnie łatwo dostępne. Dużą popularnością cieszą się brokuły. Aby zrobić podudzia z brokułami należy przygotować:

  • 6 podudzi z kurczaka;
  • 2 woreczki ryżu;
  • 2 cebule;
  • brokuł;
  • łyżkę masła;
  • trochę bułki tartej;
  • przyprawy: słodką paprykę, sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie.

Podudzia z kurczaka myjemy i obtaczamy w przyprawach – papryce, ziołach, rozmarynie, soli i pieprzu (można użyć też gotowej mieszanki do kurczaka – będzie jeszcze szybciej). Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ponad godzinę, aż będzie miękki. Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Do gorącej wody wkładamy różyczki brokuła – gotujemy aż będą miękkie, około 7–10 min. Upieczonego kurczaka układamy na ugotowanym ryżu. Obok kładziemy brokuł. Całość polewamy masłem z bułką tartą. Smacznego!

5. Makaron ze szpinakiem i oliwkami

Włoska kuchnia świetnie smakuje szczególnie latem. Doskonałą propozycją jest więc makaron ze szpinakiem i oliwkami, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Do przygotowania tego dania potrzebne są:

  • pół opakowania makaronu penne;
  • 200 g szpinaku;
  • kilkanaście czarnych oliwek;
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych;
  • 10 g startego sera żółtego;
  • 2 łyżki masła;
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek i rozmaryn.

Makaron gotujemy tak, by był al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Po 2 minutach doprawiamy go solą, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem. Następnie wrzucamy przekrojone na pół pomidorki oraz oliwki. Smażymy jeszcze 2–3 minuty, posypujemy serem i mieszamy. Całość układamy na makaronie. Gotowe!

Przeczytaj też: ZAPOMNIJ O NIEZDROWYCH PRZEKĄSKACH I WYPRÓBUJ NASZE POMYSŁY

Zdjęcie główne: timolina/ stock.adobe.com

Blanka Kołodziejczuk
Blanka Kołodziejczuk to pisarka z od ponad 10 letnim doświadczeniem. Ukończyła studia z zakresu kosmetologii na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także odbyła liczne kursy i szkolenia w wiodących szkołach makijażu na całym świecie, w tym w Paryżu i Nowym Jorku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*