Kuchnia

Obłędny przepis na fit pączki!

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ty podjęłaś decyzje, że w tym roku chcesz zrzucić kilka kilogramów? A może po prostu chcesz się odżywiać zdrowo i nie zapychać żołądka pustymi kaloriami? Bez obaw! Poznaj ten przepis na fit pączki, po którym nie będziesz miała wyrzutów sumienia!

Przepis, dzięki wykorzystaniu erytrytolu nie będzie zawierał w sobie cukru. Co więcej, ten słodzik ma zerową wartość energetyczną ponieważ nie jest metabolizowany przez organizm.  Natomiast dzięki użyciu piekarnika zamiast tradycyjnej metody, czyli kąpieli tłuszczowej, pączki będą miały o 60-70% mniej kalorii! Dzięki czemu nie musisz obawiać o zaprzepaszczenie swojej ciężkiej pracy nad sylwetką.

  • 20 g świeżych drożdży
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, orkiszowej lub zwykłej
  • Pół szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • Ulubiony dżem
  • Szczypta soli

Przygotuj zaczyn: do miski wrzuć drożdże, zalej ¼ mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę erytrytolu. Połącz składniki i odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia (około 15-30 min).

W rondelku podgrzej mleko, dodaj masło, a następnie do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól i żółtka. Następnie dodaj ciepłe mleko z masłem i odczyn. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, aż uzyskasz zwartą i jednolitą masę. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po godzinie posyp stolnicę oraz ręce mąką, wyłóż delikatnie ciasto z miski, a następnie podziel na małe kulki.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i układaj kulki w małych odległościach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni na program góra-dół, a następnie włóż ciasto. Piecz około 10 min.

Po delikatnym przestudzeniu przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij pączki ulubionym dżemem lub posyp je cukrem pudrem. Gotowe!

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Musisz zobaczyć

Przeczytaj więcej