Wystarczy kilka podstawowych produktów, by stworzyć szybki, prosty i smaczny obiad. Sprawdzamy najlepsze letnie propozycje!
Mało kto może pozwolić sobie na wielogodzinne stanie w kuchni i pichcenie ulubionych dań. Nie ma więc co się dziwić, że coraz większą popularnością cieszą się przepisy na szybkie, proste i minimalistyczne potrawy. Podajemy najlepsze z nich!
1. Kopytka z batatów
Kopytka z batatów są doskonałą propozycją na zdrowy, smaczny obiad. Danie to składa się z zaledwie 4 składników:
- 2 batatów;
- 1/2 szkl. parmezanu;
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej;
- kilku łyżek mąki pszennej.
Umyte i pokrojone bataty pieczemy około pół godziny, aż będą miękkie. Następnie studzimy je, obieramy ze skórki i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz parmezan i zagniatamy. Toczymy cienki wałek i wycinamy kopytka o długości około 1,5–2 cm.
W tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej kopytka. Ważne jest, by ciągle mieszać, bowiem mogą one przywierać do dna. Po kilku minutach – wyciągamy. Przed podaniem kopytka można posypać parmezanem. Gotowe!
2. Makaron ze szpinakiem
Kolejne zdrowe i pożywne danie w sam raz na lato to makaron ze szpinakiem. Idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na długie gotowanie. Potrzebne będą:
- opakowanie wybranego makaronu (może być pełnoziarnisty – będzie zdrowiej);
- cebula;
- pół łyżki masła;
- 200 g mrożonego szpinaku;
- 200 g śmietany 18%;
- sól i pieprz.
Makaron gotujemy. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodając masło. Dodajemy do tego szpinak i wlewamy na patelnię odrobinę wody. Całość podgrzewamy pod przykryciem, następnie odcedzamy nadmiar wody. Wlewamy śmietanę, doprawiamy i zagotowujemy. Sosem polewamy makaron, całość możemy posypać żółtym serem. Smacznego!
3. Zupa z tagliatelle cukiniowym
Cukinia to jedno z ulubionych warzyw letnich. Jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna. Świetnym pomysłem na obiad jest zupa z cukiniowym tagliatelle, którą robi się w zaledwie kilka minut. Potrzebne będą:
- 1,5 kg świeżej cukinii;
- 4 ziemniaki;
- 1 cebula;
- pół pęczka pietruszki;
- 100 ml śmietany;
- łyżka masła;
- łyżka oliwy;
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Cebulę kroimy w kostkę średniej wielkości i szklimy na maśle lub oliwie. Następnie cukinię kroimy w grubą kostkę (zostawiamy podłużną połówkę na makaron), a obrane ziemniaki w drobną. Cukinię odkładamy na bok, ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy do nich cebulę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i gotujemy około 15 min.
Następnie dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze około 10–15 min, aż zrobi się miękka. Po tym czasie zabielamy zupę śmietaną i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Obieraczką do warzyw wycinamy cienkie, długie plastry z nie pokrojonej cukinii, które wkładamy do gorącej zupy na kilka minut przed podaniem (chodzi o to, by były miękkie). Smacznego!
4. Pieczone podudzia z brokułami
Letni obiad to moc świeżych warzyw, które w tym okresie są szczególnie łatwo dostępne. Dużą popularnością cieszą się brokuły. Aby zrobić podudzia z brokułami należy przygotować:
- 6 podudzi z kurczaka;
- 2 woreczki ryżu;
- 2 cebule;
- brokuł;
- łyżkę masła;
- trochę bułki tartej;
- przyprawy: słodką paprykę, sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie.
Podudzia z kurczaka myjemy i obtaczamy w przyprawach – papryce, ziołach, rozmarynie, soli i pieprzu (można użyć też gotowej mieszanki do kurczaka – będzie jeszcze szybciej). Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ponad godzinę, aż będzie miękki. Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Do gorącej wody wkładamy różyczki brokuła – gotujemy aż będą miękkie, około 7–10 min. Upieczonego kurczaka układamy na ugotowanym ryżu. Obok kładziemy brokuł. Całość polewamy masłem z bułką tartą. Smacznego!
5. Makaron ze szpinakiem i oliwkami
Włoska kuchnia świetnie smakuje szczególnie latem. Doskonałą propozycją jest więc makaron ze szpinakiem i oliwkami, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Do przygotowania tego dania potrzebne są:
- pół opakowania makaronu penne;
- 200 g szpinaku;
- kilkanaście czarnych oliwek;
- kilkanaście pomidorków koktajlowych;
- 10 g startego sera żółtego;
- 2 łyżki masła;
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek i rozmaryn.
Makaron gotujemy tak, by był al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Po 2 minutach doprawiamy go solą, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem. Następnie wrzucamy przekrojone na pół pomidorki oraz oliwki. Smażymy jeszcze 2–3 minuty, posypujemy serem i mieszamy. Całość układamy na makaronie. Gotowe!
Przeczytaj też: ZAPOMNIJ O NIEZDROWYCH PRZEKĄSKACH I WYPRÓBUJ NASZE POMYSŁY
Zdjęcie główne: timolina/ stock.adobe.com